Spinner

Документ се учитава

ВИШЕР

Висока школа електротехнике и рачунарства струковних студија

Београд

Зоран Ћировић

Образовање

  • Основне академске студије: Електротехнички факултет у Београду, [1988-1993]
  • Магистарске студије: Електротехнички факултет у Београду, [1993-1996]
  • Докторске студије: Електротехнички факултет у Београду, []

Биографија

Зоран Ћировић је био запослен у Институту „Михајло Пупин“, почев од 1993. године па до 2000. године. У том периоду је радио као развојни инжењер, водећи развојни инжењер и руководилац DSP групе. 

Од 1993.–1997. ради као развојни инжењер. У том периоду је радио на програмским решењима за детекцију тона продуженог бирања селецт В сигнализације, детекцију говорне активности као и на реализацији алгоритама за компресију говора на процесорима серија ТМС320C5x/ISA односно ТМS320F206. У оквиру пројекта Министарства бавио се истраживањем и развојем једног система за препознавање изоловано изговорених речи српског језика заснованог на скривеним Марковљевим моделима. Ова имплементација је подразумевала примену више оригиналних решења. У том период је радио и на једном систему за идентификацију говорника зависно од текста. 

Од 1997.–1999. ради као водећи развојни инжењер. У овом период ради на изради апликације за пренос говора у Интранет окружењу са клијентима под Windows оперативним системом и сервером на Linux-у. Одмеравање као и репродукција су урађени применом DirectX библиотека а пренос података преко мреже применом соцкет-а. Затим ради на пројектовању Imbe (енгл. Improvement MultiBand Excitation) вокодера, програма за надгледање уређаја у рачунарској мрежи под Windows оперативним системом. Коришћене су ActiveX контроле, MAPI, и DirectX. Такође је ангажован на изради софтвера за скрембловање говора на DSP процесорима и имплементацији истог на GP-300 станицама користећи DSŠ320F206 процесор. У истом периоду учествује у развоју и дигиталног снимача са 30 аналогних канала (Е1 вод) на пословима израде програма за DSP процесоре. 

Од 1999. до 2000. ради као руководилац ДСП групе, лабораторије за Телекомуникације. Ангажован је на развоју дигиталног снимача са 2 аналогна канала. Ангажован је на изради мини ИВР уређаја са 2 канала, изради софтверских модула за препознавање импулсног бирања и услуга продуженог бирања. Ради на пословима тестирања, системске интеграције и обучавања нових инжењера. 

Од 2000.–2003. ради као развојни софтверски инжењер. У почетку је ангажован самостално на пројектима за компанију “IBS Broker Data” (Аустриjа), а касније у оквиру фирме, “Advandis” д.о.о., Београд. Програмска решења су примењена на преко 10 фирми у различитим земљама и за више хиљада запослених. 

Од 2003. до 2006. ради као Технички директор фирме “Партизан ИнфоПлусМедиа” д.о.о., Београд, чија је основна делатност пружање аудио-текст услуга. У овом периоду обавља послове вођења техничког сектора компаније, пројектовања нових комерцијалних аудио-текст сервиса, реализацији софтвера за евидентирање и праћење свих разговора оператера за обрачун прихода. Ради на развоју и комерцијализацији специјализованих апликација намењених ТВ студијима за аудио-текст услуге односно за експлоатацију ИН сервиса “Телекома Србија” уз коришћење негеографских кодова. Програм је примењен на десетак ТВ станица у Србији. Неки програмски модули су заштићени у Заводу за интелектуалну својину. 

Од 2006. до данас стално запослен на Високој школи за електротехнику и рачунарство у Београду. У току педагошког рада, успео је да оформи неколико актуелних курсева за студенте из којих и држи предавања. Такође, активно је учествовао и у осмишљавању наставних планова за студијске програме Нове рачунарске технологије (основне и специјалистичке студије) и Сигурност информационо комуникационих система (специјалистичке студије). Осим тога, предводи тим за развој информационог система ове установе. У оквиру тог пројекта, који траје непрекидно, остварују се сервиси за рад наставног особља, студената, за запослене у свим службама ове високошколске установе.

Објављени радови и уџбеници

др Зоран Ћировић слика

др Зоран Ћировић

Kабинет: 514

Eлектронска пошта: zoran.cirovic@gmail.com

Консултације
  • Среда: 12:00
  • Четвртак: 15:00
Предмети
© 2019 Висока школа електротехнике и рачунарства струковних студија, Београд
Војводе Степе 283, office@viser.edu.rs, +381 11 2471 099